Gasopslag toegestaan in gebied Bergermeer

 

AMSTERDAM – Er mag een gasopslag komen in het gebied Bergermeer bij Alkmaar. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

 

Tegenstanders vonden dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de risico’s bij de ondergrondse opslag, maar dat beroep is door de Raad van State ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

 

Tegenstanders van de opslag, zoals onder meer Milieudefensie, vrezen dat de schade als gevolg van mogelijke aardbevingen worden onderschat.

 

Ook zouden onderzoeken over de nadelige gevolgen onderling afwijken en er wordt getwijfeld aan de veiligheid van de aardgasputten.

 

 

Aardbeving

 

De Raad van State oordeelt dat er onduidelijkheden en onzekerheden aan de opslag zitten, maar dat het plan toch door kan gaan.

 

”Weliswaar kunnen deskundigen geen reële inschatting geven van de kans op een aardbeving, maar die kans wordt in elk geval niet groter geacht dan tijdens de periode dat op de Bergermeerlocatie gas werd gewonnen”, zo staat in de uitspraak.

 

 

Bouw

 

Gasbedrijf TAQA Energy gaat op korte termijn beginnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de gasopslag. Die moet medio 2014 in gebruik zijn.

 

Het bedrijf reageerde verheugd op de uitspraak. ”De uitspraak is het sluitstuk van een zorgvuldig proces, waarbij de gasopslag zo goed mogelijk is ingepast in de omgeving. TAQA heeft veel maatregelen genomen om het project op een veilige en verantwoorde manier vorm te geven en overlast zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus directeur Jan Willem van Hoogstraten.

 

In de zomer wordt gas opgeslagen om in de winter te gebruiken. Hierdoor wordt voorkomen dat in koude periodes, zoals bijvoorbeeld in februari van dit jaar, een tekort aan gas ontstaat en de prijs stijgt.

 

Met een volume van 4,1 miljard kubieke meter moet de opslag in Bergermeer de grootste vrij toegankelijke gasopslag van Europa worden.

5
RWG bouwt containerterminal op de 2e maasvlakte TAQA Boekelermeer, Gasrotonde