Haven timmert aan de weg: nieuwe containersnelweg op Maasvlakte krijgt bemande vrachtwagens

 

De ingebruikname van een speciale containersnelweg in de haven is een stapje dichterbij gekomen. Het Havenbedrijf meldt dat drie bedrijven over deze baan transporten gaan uitvoeren. Eind 2023 moeten de eerste bemande vrachtwagens over de verbinding rijden.


De zogeheten Container Exchange Route (CER) is bedoeld om containers op de Maasvlakte gemakkelijker te vervoeren. Het gaat om een gesloten wegennetwerk van 17 kilometer, dat alleen door bedrijven in het havengebied gebruikt kan worden.

 

Het netwerk wordt wel op een andere manier ingevuld. Het Havenbedrijf meldt dat vervoerders de mogelijkheid hebben om via bemand vervoer over de baan te gaan rijden. Oorspronkelijk was het idee om containers door middel van onbemand vervoer van A naar B te krijgen. Dat zorgde voor kritiek bij het havenpersoneel en FNV Havens. Zij vreesden voor banenverlies in de Rotterdamse haven.

 

Het Havenbedrijf gaat er nu voor zorgen dat de bedrijven, die op de CER gaan rijden, op dit netwerk worden aangesloten. De weg ligt er al, maar is tot de dag van vandaag nog niet operationeel. Nu de terminals van RWG, ECT en Kramer Group zich bij het project hebben aangesloten, wordt de CER met vertraging volgend jaar toch in gebruik genomen.

 

Voor de projectbeschrijving klik hier »

 

 

5
’Early delivery en piektoeslag omzeilen via nieuw empty depot’ Rijbaan Q is open (VDR)